De opleiding – Verkeersdeelname
theorie-examen en twee praktijkexamens doen. Ben je al in bezit van auto theorie dan mag je wel rijlessen maar dan moet je toch weer opnieuw het theorie voor de motor gaan halen. Geen autorijbewijs en toch al leren motorrijden? Dat kan .. het is belangrijk dat je eerst je theorie haalt voordat je mag deelnemen aan de lessen. Ben je 20 jaar of ouder dan mag je voor de middelzware motor (A2 max 35 kW.). Ook voor deze catogerie moet je de examens zoals hierboven vermeldt doen. Heb je met je 20ste de A2 behaald en je wilt toch later op je 22ste of 24ste op voor A (zware motor) dan zul je de praktijkexamen AVD nogmaals moeten afleggen. Ben je 17, 18 of 19 jaar dan krijg je eerst te maken met de lichte motor (A1 max 125cc/11 kW.) Vanaf 17 jaar mag je theorie-examen doen. Vanaf 18 jaar mag je praktijkexamen doen voor het rijbewijs A1. Ook hier geldt als je dus ouder wordt en toch A2 (middelzware) motor wilt gaan bereiden ben je verplicht om weer een praktijkexamen AVD te doen.
Eerste les en kennismaking
Hoe ziet de eerste les eruit bij Rijschool Eddie? Deze les start met wederzijds kennismaken. Hierbij zullen wij een aantal gegevens noteren en vervolgens doorgaan met een oogtest.
Ook is het makkelijk als je zelf je eigen spullen al hebt. Bijvoorbeeld een eigen motorhelm en motorlaarzen met daarbij een passende motorjas en stevige handschoenen. Vervolgens bekijken we de motor waarmee je gaat rijden. Op een afgelegen parkeerplaats gaan we daadwerkelijk aan de slag. Denk hierbij aan de zit- en stuurhouding en alsmede balans, evenwicht en kijktechniek. Stap voor stap worden de lessen opgebouwd, volledig aangepast aan jouw niveau en afhankelijk van jouw voortgang.
Voertuigbeheersing
Je opleiding bij Rijschool Eddie zal voornamelijk starten met intensief aan de slag met de gaan met voertuigbeheersing. De oefeningen voor voertuigbeheersing doen we op een parkeerplaats. Overigens kan het zo zijn dat we deze oefeningen voordoen, eventueel met jou achterop. Door het doen van deze oefeningen raak je vertrouwd met de motor. Al deze oefeningen worden op je examen toegepast en natuurlijk ga je bij het afrijden ook gebruik maken van de oefeningen als ze van pas komen. Hieronder geven we ze nog een keer aan.
In totaal laat je bij het examen Voertuigbeheersing zeven oefeningen zien. Alle oefeningen tellen even zwaar.
Uit ieder cluster is één oefening verplicht, en doe je uit de clusters twee tot en met vier één oefening extra. Dus: vier verplichte, en drie oefeningen die de examinator kiest. Je mag elke oefening bij een onvoldoende resultaat één keer overdoen. Om te slagen moet je in totaal vijf van de zeven verschillende oefeningen succesvol afronden. Daarbij voer je in de clusters twee tot en met vier minimaal één oefening correct uit. Dus je laat de examinator op overtuigende wijze zien dat je de motor beheerst bij lage en hoge snelheid. En dat je goed kunt remmen.